Top
4 dingen die je moet weten voordat je begint met hoepelen - De hoepeljuf
fade
3987
single,single-post,postid-3987,single-format-standard,mkd-core-1.0,tribe-no-js,wellspring-ver-1.3,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-blog-installed,mkdf-fullwidth-featured-image,mkdf-header-standard,mkdf-fixed-on-scroll,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-full-width-wide-menu,mkdf-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

4 dingen die je moet weten voordat je begint met hoepelen

Deze blog gaat over de 4 dingen die je moet weten voordat je begint met hoepelen. Het zijn de dingen die ik zelf niet wist toen ik begon met hoepelen. Ik maakte ook een audioblog van dit artikel. Je luistert ‘m via de Soundcloud-speler hieronder. Oké, let’s go 🙂

 

 

 

Hoepelen kan echt ontzettend veel impact hebben op je leven.

Dat heeft het bij mij in ieder geval wel gehad. Als ik mijn leven van nu vergelijk met hoe het was voordat ik begon met hoepelen, dan herken ik bijna niets meer terug. Ik ben bijvoorbeeld veel beter voor mezelf gaan zorgen doordat ik beter voel wat ik nodig heb. En ik voel me nu gelukkig. Ik kon eigenlijk niet zeggen dat ik oprecht intens gelukkig was. Dat kan ik nu wel. Ook als er even mindere tijden voorbij komen. Ik ben veel blijer. En hartstikke positief. De oude Marina zou hebben gezegd “Ugh, bah, wat een positieveling”. En ik kan daar wel om lachen, maar eigenlijk is het best verdrietig hoe slecht ik me voelde zonder dat ik het in de gaten had. En aan de andere kant is het prachtig hoeveel er positief veranderd is sinds ik ben gaan hoepelen.

 

Dus dat is eigenlijk het eerste dat je moet weten:

 

Als je begint met hoepelen en je blijft hoepelen, dan heeft het gegarandeerd een gigantische impact op je leven. Het verandert je leven in ieder opzicht. 

 

Binnen de hoepelcommunity – die overigens wereldwijd is, who knew? – zijn veel verhalen bekend van vrouwen die zichzelf uit een depressie of verslaving gehoepeld hebben. Zij gingen van hun leven lijden naar hun leven leiden. Ontzettend inspirerend. En dat alleen maar door een hoepel.

 

Hoepelen is heel verslavend.

Het steeds weer leren van nieuwe trucjes. Het moment dat het kniehoepelen voor het eerst lukt. Dat het schouderhoepelen voor het eerst lukt. Of veel meer basic, het moment dat het om je middel hoepelen voor het eerst goed lukt. Dat gevoel dat is fantastisch.

 

Dat zo’n truc voor het eerst lukt. Dat je in je tuin of in je woonkamer staat, of in het park of op de stoep voor je huis. En dat het lukt! Dat je dan naar jezelf kijkt en bij jezelf denkt “Yes! Ik kan het! Het is gelukt.”

 

Dat is heel verslavend. Het voelt fantastisch. Ik kan er bijna geen woorden voor geven. Maar probeer je voor te stellen dat je een blije griet lachend op en neer ziet springen met haar roze met paarse beginnershoepel in haar tuin.

 

Dat is het tweede dat je moet weten:

 

Hoepelen is heel verslavend.

 

De hoepel is je spiegel.

En dat kan af en toe best confronterend zijn. De hoepel laat je namelijk precies zien hoe jij over jezelf denkt en welke dingen jij over jezelf gelooft.

 

Ik sta regelmatig te hoepelen in het park. Meestal heb ik dan extra hoepels bij me. En dan komt er regelmatig iemand langs die kijkt nieuwsgierig naar mijn gehoepel. Ik zie dan aan haar blik dat ze het ook wel wil proberen. En dan sta ik daar heel blij te hoepelen en dan vraag ik “Joh, wil je het ook proberen? Ik heb genoeg hoepels voor beginners bij me.”

 

Dan zie ik ze schrikken, terugdeinzen en onzeker zeggen “Nee nee, dat kan ik niet.”

 

Dat kan ik niet.

 

En ik weet zeker dat ze het kan. Want ik heb danshoepels voor beginners die extra groot zijn. Waarmee het sowieso lukt. En dan wil ik haar zo graag laten ervaren dat ze het wel kan, dat je niet alles hoeft te geloven wat je over jezelf denkt. Iedereen kan hoepelen.

 

Bij de meeste mensen die bij mij voor het eerst komen hoepelen lukt het binnen vijf minuten. En dan hebben ze zichzelf er blijkbaar van overtuigd dat ze het niet kunnen, terwijl ze het gewoon kunnen. En dat vind ik nou het mooie aan die hoepel. Dat het je al die dingen laat zien die je jezelf vertelt, en die helemaal niet waar hoeven te zijn.

 

Dus dat is het derde ding dat je moet weten:

 

De hoepel is je spiegel, en die confrontatie kan soms best een beetje knellen.

 

Hoe groter en hoe zwaarder de hoepel, hoe makkelijker het is.

Ik noemde eerder al de beginnershoepels. Dat is het vierde ding dat je moet weten voordat je begint met hoepelen. Hoe groter en hoe zwaarder de hoepel, hoe makkelijker het is. Hoe groter en hoe zwaarder de hoepel, hoe minder moeite je hoeft te doen om de hoepel rond te laat te draaien. En dat is fijn als je net begint met hoepelen, want dat maakt het makkelijker om de hoepel rond te laten gaan.

 

Misschien heb je hoepels die je bij de grote speelgoedwinkels koopt al eens geprobeerd, en ben je tot de conclusie moeten komen dat je daar niet mee kunt hoepelen. Dat is niet zo gek, want je lichaam is nu totaal anders dan toen je 8 was. Je hebt nu een volwassen lichaam en dat past niet in een kinderhoepel.

 

Dus het vierde ding dat je moet weten voordat je begint met hoepelen:

 

Hoe groter en hoe zwaarder de hoepel, hoe makkelijker het is als beginner.

 

Daar wil ik wel een kleine kanttekening bij plaatsen.

Er zijn veel massage- en fitnesshoepels te koop. Ik word altijd een beetje bang als ik die hoepels zie. Van die grote en logge dingen. Sommige wegen zelfs wel 5 kilo. En dan met van die grote knobbels aan de binnenkant. En die pretenderen je dan extra veel caloriën te laten verbranden. Ze gaan er vanuit dat er iets mis met je is.

 

Daar zou ik alweer een apart artikel over kunnen schrijven. Over dat die hoepels je vertellen dat je niet goed bent zoals je bent. Want dat druist volledig tegen de filosofie van het hoepelen in. Hoepelen gaat er namelijk over dat jij helemaal goed bent zoals je bent.

 

Anyway, die massagehoepels kan ik je niet aanraden. Nu zul je begrijpen dat er niet zoveel wetenschappelijk onderzoek naar hoepels wordt gedaan. Maar ik doe dit nu een aantal jaren en mijn ervaring is dat hoe lichter en kleiner de hoepel is, hoe meer moeite je moet doen om de hoepel rond te laten gaan.

 

Zwaarder dan een normale beginnershoepel is echt niet nodig. Bovendien is zo’n zware hoepel een aanslag voor je organen en je ruggenwervels. Ik kan het natuurlijk niet wetenschappelijk onderbouwen, maar mijn gezonde boerse (Groningse) verstand zegt me dat het niet goed voor je kan zijn. Hou het bij een normale danshoepel voor beginners, dan zit je sowieso veilig. Die zijn ook nog eens veel mooier met al die prachtige glitterende tapes.

 

Alles wat je moet weten voordat je gaat hoepelen op een rij.

Dit waren de vier dingen die ik wilde vertellen waarvan ik vind dat je ze echt moet weten voordat je begint met hoepelen.

 

 

Nog even alles op een rij:

  1. Hoepelen heeft een enorme impact op je leven, ik herken mezelf in ieder geval niet meer terug en er zijn talloze verhalen van anderen zoals het mijne.
  2. Hoepelen is ontzettend verslavend omdat het zo leuk is om al die nieuwe trucjes te leren en steeds meer te leren dansen met je hoepel.
  3. Hoepelen laat je zien hoe je over jezelf denkt en wat jij jezelf vertelt. De hoepel is je spiegel. Die confrontatie kan soms best een beetje knellen, maar zorgt ervoor dat jij de beste versie van jezelf kunt zijn.
  4. Hoepelen is makkelijker als je hoepel groot en zwaar is. Een danshoepel voor beginners is het beste.

 

Bedankt voor het lezen of luisteren. Ik ben benieuwd wat je van deze blog en de opname vindt. En misschien tot ziens bij één van de hoepelsessies die ik regelmatig gratis organiseer in de regio Nijmegen/Arnhem. Houd daarvoor mijn Facebookpagina in de gaten. Lijkt me hartstikke leuk je daar eens te zien.

 

Oké, doeg! 🙂

X Marina