Top

Hoelahoepen: fun, flow en fitness

Als hoopdance me iets heeft gebracht, dan is het wel deze drie. Hoelahoepen bracht fun, flow en fitness in mijn leven toen ik dat nodig had. Ik vroeg veel van mezelf, sporten voelde als een stomme verplichting en ik nam weinig tijd voor ontspanning. Ik voelde me niet fit, had geen idee wat flow betekende en de fun was af en toe ver te zoeken. Volgens mij is dat herkenbaar voor veel mensen. Niet zo gek, want er is altijd iets dat we ‘moeten’ doen.

 

Ik had behoefte aan tijd voor mezelf. Behoefte om even niet met mijn hoofd bezig te zijn. En aan plezier! Gewoon luchtig en speels plezier. Iets waarvan je een lach op gezicht krijgt, omdat het leuk is.

 

Ja, en toen was daar ineens die hoelahoep. Ik geloof dat ik het voor eerst in Flow Magazine zag. Hoe toepasselijk! Het was een klein plaatje, ergens in een hoekje. Ik herinner me niet meer precies wat er stond, maar iets met hoelahoepen en grote mensen. Mijn eerste reactie was kort samengevat: haha, stom. En toch bleef het een beetje hangen – gelukkig maar.

 

Ik vond een filmpje en ik heb een paar minuten ademloos gekeken. Ik zag een vrouw magische bewegingen maken met een witte hoelahoep. Met blote voeten op een grasveldje in de zon. Ze liet haar hoepel zweven, ze danste ermee.

 

Eigenlijk kon ik niet omschrijven wat ik zag. Maar het deed iets met me, het raakte me. En ik voelde, hier moet ik meer van zien. Twee uur later had ik tientallen hoopdance filmpjes gezien en had ik mijn eerste hoelahoep besteld.

 

Het duurde een paar dagen voordat ik om mijn middel kon hoelahoepen. Daarna leerde ik de spiral-up en -down, de halo, de vortex, de lasso, whirlpool, escalators en nog veel meer trucs met blije namen. Dit was leuk, en verslavend! Ik oefende vaak en leerde veel trucs.

 

Daardoor kreeg ik een reden om mijn lichaam weer te waarderen, want het kwam als totale verrassing dat ik zulke dingen kon leren. Als kind had ik jaren op klassiek ballet gezeten, maar sinds ik daarmee stopte op mijn 16e had ik een hekel aan sport gekregen. Ik voelde me onhandig en ik was niet fit.

 

Hoe meer trucjes ik leerde, hoe blijer ik werd. Ik voelde me trots dat ik dit kon en blij met mijn nieuwe uitlaatklep. Ik pakte mijn hoepel in plaats van een reep chocola op de bank. Mijn lichaam werd soepeler en ik viel zelfs af! Iets waar ik toen al jaren mee worstelde.

 

De kwartjes vielen. Een aantal lessen die de hoelahoep mij leerde zijn:

  • Afvallen gaat niet vanuit ontevredenheid met mijn lichaam, verandering is mogelijk vanuit een positieve houding en vanuit waardering voor wat mijn lichaam allemaal kan. Iedere nieuwe truc die ik leer met mijn hoelahoep is een nieuwe reden om dankbaar te zijn voor mijn lichaam. Daardoor wil ik meer leren (en meer bewegen), waardoor afvallen een bonus wordt in plaats van een doel op zich.
  • Sporten is niet vol te houden als ik het niet leuk vindt, om het vol te houden moet het leuk zijn. Sporten MAG leuk zijn! Ik hoef mezelf niet te straffen door mezelf naar een sportschool te dwingen terwijl ik dat helemaal niet leuk vind. Ik mag gewoon iets leuks kiezen en speels bewegen, net zoals ik dat als kind deed.
  • Met mijn hoelahoep kan ik een stressvolle dag van me af dansen. De spanning gaat zo uit mijn lichaam waardoor er ruimte voor rust en ontspanning ontstaat.
  • Ik kan mijn lichaam niet dwingen om te veranderen, ik kan mijn lichaam wel begeleiden naar verandering. Net zoals dat ik een nieuwe truc met mijn hoepel niet in één keer kan forceren, maar wel in stapjes kan aanleren.

 

Hoopdance heeft mijn kijk op lichaamsbeweging, zelfbeeld en zelfzorg totaal veranderd. Het heeft me een fit mens gemaakt. Ik ben nu bijna 30 en zoveel fitter (en ruim 25 kilo lichter!!!) dan toen ik 20 was. Ik ben niet alleen lichamelijk lichter, ik voel me ook mentaal lichter. Alsof al dat gewicht symbool stond voor wat ik van binnen allemaal met me mee droeg. Ik ervaar meer plezier en ontspanning in mijn leven en voel me daardoor gek genoeg ook jonger dan toen ik jonger was.

 

Ja, ik geloof heilig dat mijn hoelahoep me op het pad van heling bracht. Lichamelijk en mentaal. Leuk hé, hoe zoiets simpels als een hoelahoep zo’n enorm effect kan hebben? Hoelahoepen: fun, flow en fitness! 

 

Herken je jezelf in mijn verhaal en ben je toe aan bewegen met plezier, ontspanning en iets leuks voor jezelf? Wil je de negatieve gedachten over je lichaam loslaten en leren vertrouwen op de kracht van je lijf? Ik geef hoopdance lessen aan volwassen beginners in Nijmegen. Woon je niet in de buurt, maar wil je wel hoelahoepen? In de webwinkel bestel je jouw eerste hoelahoep (handgemaakt en opvouwbaar) zodat je in de veiligheid van je eigen woonkamer kunt beginnen.

 

Happy hoop flow!

Liefs,

Marina – De hoepeljuf: hoopdance & hoelahoeps

No Comments

Post a Comment

Wegens succes zijn alle hoepels uitverkocht! Vanaf september nieuwe voorraad: hoepels voor beginners en polypro hoepels in verschillende kleuren. Stay tuned!! ❤ Sluiten