Top

Open brief aan een hooper

Vrijwel iedereen kan hoopdance leren, en dat is superleuk om te leren, want hoelahoepen is gewoon heel erg leuk om te doen. Het fijne gevoel als een nieuw trucje voor het eerst lukt, de flow die je voelt als het lekker gaat. Maar hoelahoepen is niet altijd vrijheid, blijheid.

Vrijwel iedereen die begint met hoepelen komt vergelijkbare obstakels tegen tijdens zijn of haar hoop journey. Die obstakels zijn vermomd als trucjes die niet lukken, maar stiekem gaan ze over andere dingen. Vaak over hoe je naar jezelf kijkt of over jezelf denkt. Over alle overtuigingen die je over jezelf en de wereld hebt. De hoepel laat je zien wat jouw obstakels zijn om in flow te kunnen leven, en dat doet je hoepel in de vorm van trucs die niet lijken te lukken. Auw! Confronterend…

Regelmatig krijg ik berichten in mijn mailbox van hoopers die zo’n obstakel tegenkomen. Ze kunnen al veel met de hoepel, maar die ene truc lukt maar niet! Dat kan van alles zijn. Soms is het om je middel hoelahoepelen, soms zijn het isolations, body rolls of om je knieën of schouders hoelahoepen.

Laatst schreef een hooper uit één van mijn lessen voor beginners. Ze had net een kleinere hoelahoep gekocht. Ze schreef dat ze niet vaker dan 15x met de hoepel rond haar middel kon draaien. Dit gaf haar het gevoel niet verder te komen. Niet fijn! Ze vroeg me welke tips ik had behalve blijven oefenen.

Ik schreef haar terug en besloot dat ik mijn reactie aan haar graag met je wil delen, zodat je ziet dat het herkenbaar is. Misschien kom jij nu net zelf een obstakel tegen tijdens het hoelahoepen en voelt het alsof je vast zit. Ik hoop dat mijn antwoord je inzicht geeft en dat het je helpt om zachter voor jezelf te zijn <3

Dit was mijn antwoord:

Lieve hooper,

 

Allereerst heel goed dat je al 15 rondjes kunt met je nieuwe hoepel! Jeej! Vergeet niet om al je overwinningen te vieren, hoe klein ze ook zijn <3

 

Behalve oefenen om kracht en conditie op te bouwen heb ik maar één tip: loslaten. Klinkt eenvoudig, maar dat is het zeker niet altijd. Sterker nog, het loslaten van de obsessie met het MOETEN kunnen hoelahoepen om een bepaald lichaamsdeel is één van de moeilijkste dingen van hoopdance.

 

Hoopdance leert je loslaten, vertrouwen, ruimte innemen, jezelf laten zien, openheid, sensueel zijn, lichaamswaardering, dankbaarheid, overgave, vrijheid, acceptatie, kwetsbaarheid, kracht, je emoties laten zien, expressie, flexibiliteit, discipline, enz.

 

Iedereen die een hoepel oppakt en er serieus mee aan de slag gaat loopt vroeg of laat tegen persoonlijke obstakels aan op één van die vlakken. En die obstakels kunnen groot en diep voelen. Ze voelen vooral onoverkomelijk als je ze al vroeg in je hoop journey tegenkomt. Tegelijkertijd maken de lessen die de hoelahoep jou leert het ook een hele mooie innerlijke sport voor persoonlijke groei. Want hoe gaaf is het dat je zowel je binnen- als buitenkant traint?

 

Regelmatig schrijf of praat ik over hoopdance als een manier om mentaal te kunnen ontspannen door je fysiek in te spannen. Zen in de hoepel. Maar wanneer je eerste obstakel is dat het om je middel hoepelen niet goed genoeg lukt, hoeveel mentale ontspanning geeft hoopdance je dan?

 

Het ‘probleem’ hiervan zit ‘m in het stukje ‘niet goed genoeg’. Want voor wie is het niet goed genoeg? Voor mij als hoepeljuf is het goed genoeg. Ik zie dat jij je uiterste best doet en ik zie het resultaat daarvan. Ik zie vooruitgang. Ik zie dat je nu al 15 rondjes om je middel kunt hoelahoepen, terwijl je sinds kort een kleinere hoepel hebt. Supergoed van je!

 

Daarom is mijn tip aan jou meer een uitnodiging. Een uitnodiging tot loslaten. Laat je ‘ik ben niet genoeg’-gedachten maar los. Want jij bent helemaal genoeg, precies zoals je nu hoepelt.

 

En blijf, als het je ook plezier geeft, doorgaan met hoopdance. Want ik beloof je dat als je blijft oefenen, zowel met de hoelahoep als met loslaten en vertrouwen, dat je over een tijdje een heerlijke nieuwe hobby hebt om jezelf in kwijt te kunnen. Eentje waarvan je had gewild dat je hem eerder had ontdekt. En dat je dan met dankbaarheid terugkijkt op dit eerste grote obstakel, omdat het je een hele wijze les leerde over wie jij écht bent: genoeg.

 

Liefs,

Marina

No Comments

Post a Comment

Wegens succes zijn alle hoepels uitverkocht! Vanaf september nieuwe voorraad: hoepels voor beginners en polypro hoepels in verschillende kleuren. Stay tuned!! ❤ Sluiten