Top
Is mijn buik te dik om te kunnen hoelahoepen?

Q&A: “Is mijn buik te dik om te kunnen hoelahoepen?”

Regelmatig ontvang ik een e-mail van iemand met deze vraag: is mijn buik te dik om te kunnen hoelahoepen? Ze is enthousiast over hoelahoepen en wil meedoen met een cursus HoopDance of Hoelahoep Fitness, maar twijfelt of dat wel kan met haar lichaamsvorm. In deze blog beantwoord ik deze vraag voor je, want misschien vraag jij je ook af: is mijn buik te dik om te kunnen hoelahoepen?

Welke rol speelt je buik bij hoelahoepen?

Als je aan hoelahoepen denkt dan is het eerste dat bij je opkomt waarschijnlijk hoepelen rond je buik. Kinderen en volwassenen die beginnen met hoepelen doen dat vaak als eerste. Hoelahoepen rond je buik is dan ook de basis van HoopDance en Hoelahoep Fitness. Met je buikspieren (en benen, rug en heupen) duw je de hoelahoep heen en weer om ervoor te zorgen dat je de hoepel rond je buik kunt laten ronddraaien. In die zin is je buik dus cruciaal bij hoelahoepen.

Is mijn buik te dik om te kunnen hoelahoepen?

Hoelahoepen met overgewicht is geen probleem. Meer gewicht rond de buik komt vaker voor bij cursisten en is iets waar ik zelf ook lange tijd mee te maken had. Regelmatig hoelahoepen kan erg goed helpen bij een grotere buik. Afhankelijk van je middelomtrek en kracht+conditie in je buik kan het zijn dat het iets langer duurt voordat je de hoelahoep langere tijd kunt laten draaien om je middel, maar tot nu toe heeft iedereen die ik les heb gegeven binnen 6 lessen leren hoelahoepen om hun middel. En of je nu 5 rondjes om je buik kunt of 30 rondjes, een half uur hoelahoepen is en blijft een goede workout voor je lichaam.

Speciaal voor diegenen die het een uitdaging vinden maak ik extra grote hoelahoeps waarmee het makkelijker gaat, want een grotere hoepel = langzamer = meer tijd om de beweging te maken die nodig is om de hoelahoep rond je buik te laten draaien.

Welke rol speelt de rest van je lichaam bij hoelahoepen?

Ondanks dat het heersende beeld over hoelahoepen is dat je alleen om je buik kunt hoelahoepen, is HoopDance veel meer dan dat. Er zijn eindeloos veel trucs mogelijk met de hoepel waarbij je je hele lichaam kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan isolations en weaves met je armen, hoepelen rond je heupen, borst en schouders, en nog veel meer mooie trucs! Kijk eens een video op mijn Youtube-kanaal om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. Om al die trucs vloeiend in elkaar over te kunnen laten lopen is de nodige oefening noodzakelijk. Dat kost energie en is daarmee een intensieve workout voor vrijwel alle spieren in het lichaam. Hoopdance is zoveel meer dan om je middel hoelahoepen. Het is een hele fijne en leuke vorm van sport waar je jezelf echt fijn in kwijt kunt én waarbij je lichaam een goede training krijgt op het gebied van kracht, conditie en flexibiliteit.

Hoe komt het dat we ons onzeker voelen en wat kan hoelahoepen betekenen voor je onzekerheid?

Onzeker zijn over je lichaam is voor veel vrouwen (en mannen!) herkenbaar. Het ideaalbeeld dat heerst en verspreid wordt door de media (en daardoor door vrouwen en mannen die in die boodschap geloven) is hardnekkig en niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen als je niet aan dat ideaalbeeld voldoet (wat voor de meeste mensen niet mogelijk is omdat hun lichaamsbouw gewoonweg niet zo is). Daardoor krijgen we het gevoel niet genoeg te zijn. Juist daarom is het zo belangrijk om iets te ondernemen waardoor je jouw lichaam weer leert waarderen. Iets waardoor je trots leert te zijn op wat je lichaam allemaal kan en leert zien dat jij en je lijf juist wél genoeg zijn! Dan ga je je lichaam na verloop van tijd anders zien, met meer positiviteit en acceptatie. HoopDance en Hoelahoep Fitness zijn daar hele goede (en leuke!) manieren voor, want de hoelahoep helpt je enorm met je zelfbeeld.

Ben je benieuwd naar de lessen van De Hoepeljuf? Klik hier voor een overzicht van het lesaanbod!

Liefs,

Marina

No Comments

Post a Comment

Wegens succes zijn alle hoepels uitverkocht! Vanaf september nieuwe voorraad: hoepels voor beginners en polypro hoepels in verschillende kleuren. Stay tuned!! ❤ Sluiten