Top
Wat is hoopdance? - deel 1 van 4 uit de blogserie over hoopdance | De Hoepeljuf
fade
4974
post-template-default,single,single-post,postid-4974,single-format-standard,mkd-core-1.1.1,woocommerce-no-js,wellspring-ver-1.8,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Wat is hoopdance? – deel 1 van 4 uit de blogserie over hoopdance

De Hoepeljuf / 4-delige blogserie over hoopdance  / Wat is hoopdance? – deel 1 van 4 uit de blogserie over hoopdance

Wat is hoopdance? – deel 1 van 4 uit de blogserie over hoopdance

Leuk dat je er weer bent! Vorige week las je mijn aankondiging van de 4-delige blogserie over hoopdance. Die kun je hier teruglezen. Daar schreef ik over de positieve impact die hoopdance op mijn leven heeft (gehad). De komende 4 zaterdagen schrijf ik iedere week een artikel over hoopdance. Je gaat lezen over hoepelen in de Griekse Oudheid, over ritme en flow en meer. In dit eerste deel van de blogserie lees je het antwoord op de vraag ‘wat is hoopdance?’ en lees je waar hoopdance vandaan komt.

Waarschijnlijk ken je de hoepel uit je kindertijd. Of je het als kind nu wel of niet kon, bijna iedereen heeft als kind met hoepels gespeeld. Rond je buik, armen, nek en handen… En nu als volwassene kom je de hoepel steeds vaker tegen, maar dan onder de naam ‘hoopdance’. Maar wat is hoopdance en is het anders dan het hoelahoepen dat je van vroeger kent?

De hoepel in de geschiedenis

In de jaren 50 werd de hoepel enorm populair toen deze als speelgoed werd uitgebracht op de Amerikaanse markt door het bedrijf Wham-O. Vanaf de jaren 60 zie je hoepels en varianten op de hoepel, zoals de aerial hoop, ook in het circus. Vervolgens kwam de hoepel in de jaren 90 op in de Amerikaanse partyscene. Tijdens concerten van sommige bands werden zelfs hoepels in het publiek gerold.

Maar wist je dat er duizenden jaren geleden ook al gehoepeld werd?

In de Oudheid werden hoepels gemaakt van druivenranken en stugge grasachtigen. In de collectie van het Louvre vind je  een Griekse vaas uit omstreeks 500 voor Christus te zien waarop Ganymede een hoepel rolt:

©2005 Musée du Louvre / D. Lebée et Carine

Ook de oorspronkelijke bewoners van Amerika doen al eeuwen lang aan hoopdance. Voor hen staat de hoepel symbool voor de oneindigheid of constante aanwezigheid van het leven, vanwege de cirkelvorm zonder begin of einde. Zij dansen met 1 tot zelfs 30 hoepels tegelijk. Daarmee maken ze patronen en vormen waarmee ze dieren, de natuur en gebeurtenissen uitbeelden. Met deze patronen en vormen geven zij verhalen over belangrijke gebeurtenissen in hun samenleving door aan volgende generaties. In deze video krijg je een indruk:

 

 

Al deze stromingen hebben invloed (gehad) op moderne hoopdance en inmiddels is hoopdance uitgegroeid tot een wereldwijde community. 

Steeds meer mensen die beginnen met hoopdance ontdekken al snel dat regelmatig hoepelen positieve effecten op je leven heeft. En daarmee is moderne hoopdance ook een vorm van movement meditation geworden. Op steeds meer plekken, in Nederland en wereldwijd, vind je hoopdance docenten die hun positieve ervaring willen doorgeven met hoopdance lessen, workshops, zelfgemaakte hoepels, video’s, blogs, optredens en meer. 

Hopelijk geeft dit artikel je een antwoord op de vraag ‘wat is hoopdance’. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag. Stuur gerust een berichtje als je meer wilt weten. Vind ik leuk, echt. Doen 🙂

Volgende week zaterdag lees je hoe hoopdance precies werkt. In het volgende artikel vertel ik je namelijk meer over on-body en off-body hoepelen, vertical en horizontal planes, ritme en flow.

Fijn weekend!

Marina

Comments:

Post a Comment