Top
Verschillende hoepels voor verschillende hoopdance niveaus | De Hoepeljuf
fade
5399
post-template-default,single,single-post,postid-5399,single-format-standard,mkd-core-1.1.1,woocommerce-no-js,wellspring-ver-1.8,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Verschillende hoepels voor verschillende hoopdance niveaus

De Hoepeljuf / Geen categorie  / Verschillende hoepels voor verschillende hoopdance niveaus

Verschillende hoepels voor verschillende hoopdance niveaus

Als je al een tijdje aan het kijken bent welke eerste hoopdance hoepel je wilt kopen, dan heb je waarschijnlijk al veel soorten en kleuren voorbij zien komen. Verschillende diameters, buisdiktes, materialen en verschillende tapes zoals grip tape. Grote kans dat je twijfelt welke hoepel je nu moet aanschaffen. Want welke hoepel is nu het beste? Met zoveel soorten hoepels om uit te kiezen kan de keuze complex voelen. In dit artikel leer je daarom voor welke hoopdance niveaus alle verschillende hoepels te gebruiken zijn. De meeste soorten hoepels vind je in de webshop of zijn op verzoek leverbaar. Kom je er na het lezen nog steeds niet uit? Stuur me dan een bericht, dan help ik je graag aan jouw ideale hoepel.

Iedere hooper heeft een eigen stijl, en die diversiteit is wat hoopdance zo mooi maakt.

Zoveel hoopers, zoveel stijlen

Als je al een tijdje hoepelfilmpjes kijkt dan heb je waarschijnlijk al gezien dat niet twee hoopers hetzelfde hoepelen. Hoopdance is een gevarieerde dansvorm met veel mogelijke hoop tricks en combinaties. En die tricks en combo’s kun je ook nog in verschillende stijlen, op verschillende tempo’s, op verschillende muziekgenres, met verschillende expressies, uitvoeren. Sommige hoopers hoepelen razendsnel, met kleine, dunne hoepeltjes. Anderen houden van slow flow, met grote, dikkere hoepels. Allebei even indrukwekkend en mooi als je het mij vraagt. Maar voor beide stijlen van hoelahoepen heb je toch wel een erg andere hoepel nodig. Dit extreme voorbeeld geeft al een beetje een idee van de tegenstellingen tussen hoepels en waar je verschillende hoepels voor kunt gebruiken. Grofweg onderscheid ik vier niveaus:

 1. Hoopdance Niveau 1: Beginner
  de basis, on-body en off-body, laag tempo, beginner hoopers
 2. Hoopdance Niveau 2: Intermedate
  on-body en off-body, gemiddeld tempo, beginner en intermediate hoopers
 3. Hoopdance Niveau 3: Gevorderd
  hoog tempo, complexe tricks, on-body en off-body
 4. Hoopdance Niveau 4: Pro
  flow, twin-hooping, multi-hooping, performance, ninja hooping

Leestip: Maathulp: welke maat hoepel is de goede voor jou?

Hoopdance Niveau 1: Beginner

De meeste hoopers beginnen hun hoop journey hier, bij de basis. Voor veel mensen is het lang geleden dat ze voor het laatst gehoepeld hebben, als ze al ooit gehoepeld hebben of het hebben gekund. Op niveau 1 hoepel je op een laag tempo, zodat je alles goed kunt voelen en je de tijd hebt om op het juiste moment te reageren op de hoepel. De basis begint bij on-body – om het lichaam hoepelen – maar begint ook bij de fundering van verschillende off-body tricks – trucjes met de handen – zoals isolations, weaves en lasso’s.

Een Hoopdance Niveau 1 hoepel:

 • 100 cm (standaard), 105 cm (XL) of 110 cm (XXL) in diameter
 • 25mm buisdikte
 • heeft griptape voor goede griptape

Bekijk ook: Welke maat hoepel voor beginners en intermediates

Hoopdance Niveau 2: Intermediate

Sommige hoopers beginnen bij dit niveau. Zij konden als kind al hoepelen of hebben het geluk dat het lukt om de bewegingen makkelijk en snel op te pakken. De meeste hoopers beginnen echter bij niveau 1 en stromen vervolgens door naar niveau 2. Op dit niveau begrijp je de basis. Je kunt je al een beetje hoepelen om je lichaam, het lukt je om al wat passen te zetten tijdens het hoepelen, en de eerste overgangen van on-body naar off-body lukken. Het gaat nog allemaal niet perfect (en dat hoeft ook helemaal niet, want anders is er niks leuks meer aan oefenen 🙂 ), maar het gaat wel. Ook merk je dat je soms iets sneller kunt hoepelen en dat je het draaiende tempo van je hoepel steeds beter kunt bijhouden. Op dit niveau maak je meestal een start met de hoepel vanaf je buik naar boven werken, richting je schouders. Ook wil je op niveau 2 meer hoepel trucjes en meer combinaties en overgangen leren. De meeste hoopers zijn op niveau 2 gegrepen door hoopdance en hun eerste succes en willen meer leuke dingen leren.

Een Hoopdance Niveau 2 hoepel:

 • is 90 cm (klein) of 95 cm (standaard) in diameter
 • heeft een buisdikte van 20mm

Lees ook: Welke maat hoepel voor beginners en intermediates

Hoopdance Niveau 3: Gevorderd

Op dit niveau lukt het je steeds regelmatiger om lekker te dansen met je hoepel. Misschien heb je zelfs al eens flow in je hoopdance ervaren, waarbij het als vanzelf leek te gaan. De hoepel naar boven en naar beneden laten bewegen om je lichaam gaat goed. Schouderhoepelen lukt al goed, misschien ben je bezig met het leren van breaks & paddles. De basis van zowel on-body als off-body zit er al in, nu ben je bezig met het uitbreiden van je repertoire aan hoop tricks en combo’s. Je hoepel trucjes worden steeds complexer. Je hoepeltempo ligt over het algemeen hoog.

Een Hoopdance Niveau 3 hoepel:

 • is een polypro hoepel
 • is even groot of maximaal 5 cm kleiner in diameter dan je huidige beginner of intermediate hoepel
 • heeft een buisdikte van 19mm
 • heeft griptape langs de binnenrand van de hoepel of in een spiraal om de hoepel heen

Tip: Welke maat polypro hoepel?

Hoopdance Niveau 4: Pro

Op dit niveau gaan de meeste trucs en combinaties met één hoepel soepel en als vanzelf. Misschien treedt je inmiddels regelmatig op of geef je les aan anderen. In je eigen beoefening ligt de focus nu op flow en het professionaliseren van je (podium)vaardigheden. Je kunt hierbij denken aan het integreren van andere disciplines zoals: yoga, moderne dans, klassiek ballet, clowning, acrobatiek, tribal fusion belly dance, etc. Nieuwe uitdagingen vind je ook in twin-hooping (hoepelen met twee hoepels) of multi-hooping (hoepelen met meer dan twee hoepels tegelijk).

Een Hoopdance Niveau 4 hoepel:

 • is een polypro hoepel
 • heeft een buisdikte van 16mm of 19mm
 • heeft meestal een maat tussen 80cm en 90cm diameter
 • bestaat uit professioneel vormgegeven sets van twee of meer hoepels
 • kan griptape hebben, maar voor performance hoepels wordt dit meestal achterwege gelaten vanuit esthetisch oogpunt (al is er griptape die transparant is en daardoor niet opvalt)

Bekijk ook: Welke maat twin hoepels of mini hoops?

Hopelijk heb je nu een beter beeld van de verschillende soorten hoepels en begrijp je beter voor welke niveaus deze hoepels geschikt zijn. Dit betekent echter niet dat iemand met een dunne, kleine polypro hoepel er meer toe doet of dat iemand met een grote, dikke, zware beginner hoepel er minder toe doet. Sommige hoopers stappen nooit over naar polypro omdat ze van slow flow houden, anderen zie je niet meer met één hoepel nadat ze twinhooping hebben geprobeerd. Iedere hooper heeft een eigen stijl, en die diversiteit is wat hoopdance zo mooi maakt.

Happy hooping!

Liefs,
Marina

No Comments

Post a Comment