Top
Welke maat hoepel voor beginners en intermediates | De Hoepeljuf
fade
5933
page-template-default,page,page-id-5933,mkd-core-1.1.1,woocommerce-no-js,wellspring-ver-1.8,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Welke maat hoepel voor beginners en intermediates

De Hoepeljuf / Welke maat hoepel voor beginners en intermediates
Welke maat hoepel voor beginners en intermediates - e Hoepljuf Hoopdance en Hoelahoeps Welke maat hoepel kopen hoelahoep hoopdance danshoepel Nederland Belgie Nijmegen

Welke maat hoepel voor beginners en intermediates?

Je gaat beginnen met hoopdance. Leuk! Welkom! Het enige dat je nu nog nodig hebt, is een hoepel 🙂 Welke maat hoepel? Je gaat het nu ontdekken. Zodat jij binnenkort lekker kunt hoepelen. 

Je eerste hoepel kiezen

De ideale beginner hoepel komt, als ‘ie rechtop voor je staat, vanaf de grond tot ongeveer je navel of hoger (zeker niet lager). Als je deze afstand meet, dan weet je ongeveer welke maat hoepel voor beginners en intermediates het beste is voor jouw lichaamlengte. Begin de maat hoepel die het dichtst bij de door jou gemeten afstand in de buurt komt. Zit je er precies tussenin en ben begin je helemaal bij het begin? Kies liever groter dan kleiner.

 

Gemiddeld genomen is een Beginner Hoepel maat M voor de meeste nieuwe hoopers geschikt.

Maar we zijn niet allemaal gemiddeld. Gelukkig maar! ❤

 

Welke maat hoepel het beste is voor je, is afhankelijk van jouw:

  • instapniveau
  • lichaamslengte
  • lichaamsbouw

De juiste hoepel bevindt zich op het kruispunt van deze 3 aspecten.

➜ Een hoger instapniveau, kortere lichaamslengte of kleinere lichaamsbouw? Kleinere hoepel!
➜ Een lager instapniveau, langere lichaamslengte of grotere lichaamsbouw? Grotere hoepel!

 

In mijn online hoepelwinkel vind je de volgende maten beginner en intermediate hoepels:

Beginner hoepels: Intermediate hoepels:
M (100 cm ID) S (95 cm ID)
L (105 cm ID) XS (90 cm ID)
XL (110 cm ID)

Voorbeeld 1

Stel dat je nog helemaal niet kunt hoepelen, ongeveer 1.70m lang bent, en ongeveer kledingmaat L hebt. Dan is een Beginner Hoepel in maat L waarschijnlijk het fijnste voor je.

Voorbeeld 2

Stel dat je al een beetje kunt hoepelen, ongeveer 1.70 lang bent, en ongeveer kledingmaat M/L hebt. Dan is een Beginner Hoepel maat M waarschijnlijk het fijnste voor je als eerste hoepel.

Voorbeeld 3

Stel dat je nog niet kunt hoepelen, ongeveer 1.60m lang bent, en ongeveer kledingmaat S/M hebt. Dan is een Intermediate Hoepel maat S waarschijnlijk het fijnste voor je.

De juiste maat hoepel. Welke maat hoepel de hoepeljuf hoopdance dansschool nijmegen hoelahoep

Overstappen naar een volgende hoepel

Op een gegeven moment kan je eerste hoepel te groot of te zwaar gaan voelen. Meestal merk je dit als je al een tijdje hoepelt. De basis heb je onder de knie. Om je middel hoepelen gaat goed en je kunt al heen en weer lopen en draaien, schouderhoepelen en heuphoepelen ben je aan het oefenen (allemaal on-body). De basis van off-body gaan ook al aardig goed, zoals: the smear, the vortex, de basis van isolations, the weave. Als je dan merkt dat het gewicht of formaat van de hoepel je in de weg begint te zitten, kun je overstappen op een lichtere en kleinere hoepel. Dit zijn daarvoor de richtlijnen:

De hoepel die je nu hebt: Stap over naar een hoepel maat:
Beginner XL Beginner L
Beginner L Beginner M
Beginner M Intermediate S of Polypro XL
Intermediate S Intermediate XS of Polypro L

Welke maat hoepel voor een kind?

De meeste kinderen vinden hoelahoepen hartstikke leuk. Veel kinderen vinden het ook heel leuk om hoopdance te leren. Dat kan goed vanaf ongeveer groep 5. Vanaf dan hebben de meeste kinderen de focus, aandacht en motorische vaardigheden om bewegingen met een hoepel te leren.

De meeste kinderen die mama of papa hoopdance zien doen, willen zelf meteen aan de slag met leuke trucjes leren. Vaak zijn ze er nog hartstikke goed in ook. En voor je het weet sta je daar dan, zonder hoepel die je juist speciaal voor jezelf had gekocht. Dan is het handiger om voor jullie allebei een danshoepel te hebben. Zo ben je zelf niet de hele tijd je hoepel kwijt en kun je zelf ook rustig hoepelen zonder dat je kind steeds met je hoepel wil 😉

Kinderen vanaf de basisschool kunnen meestal goed hoepelen met een Beginner Hoepel maat M. Vanaf groep 5 kunnen kinderen hoepelen met een Intermediate Hoepel; maat XS voor groep 5-6 en maat S voor groep 7-8.

patricia-prudente-eo0VBI3Q8Ss-unsplash

De specificaties van een hoepel

Tot slot nog iets over het materiaal waarvan beginner en intermediate hoepels zijn gemaakt, de buisdikte en het gewicht.

High Density Poly Ethyleen

Zowel beginner als intermediate hoepels zijn van zwarte kunsstof buis gemaakt, uit gerecycled plastic. Het materiaal heeft HDPE, wat staat voor High Density Poly Ethyleen. Dit materiaal kan goed tegen kou. Deze buizen (of slang) wordt eigenlijk gebruikt in de land- en tuinbouw als irrigatieleiding, dus om gewassen mee te bewateren.

Beginner hoepels

Beginner hoepels zijn 25 mm dik en wegen ongeveer 700 gram. Dat is een goed gewicht om mee te leren hoepelen om je lichaam (on-body) en de basis van verschillende trucs (off-body) te leren. Deze hoepels zijn zwaar genoeg om te voelen op je lichaam, zodat je voelt wanneer je welke beweging moet maken. Ze zijn licht genoeg om hoopdance mee te leren en de beginselen van off-body (trucjes) mee te leren. Het veel en vaak draaien van deze hoepel om je handen raad ik je af om te doen met beginner hoepels, want dit kan blauwe plekken veroorzaken. Wacht met het leren van complexe off-body trucs tot je toe bent aan een lichtere hoepel, en stap over zoals je in de tabel hierboven kunt zien.

Intermediate hoepels

De buisdikte van een intermediate hoepel is 20 mm en deze hoepels wegen ongeveer 500 gram. Dat is nog steeds zwaar genoeg om on-body mee te kunnen hoepelen. Met deze hoepels kun je al meer off-body trucjes leren, daar zijn ze licht genoeg voor. Als je klaar bent voor off-body trucjes die moeilijker zijn, en er meer uitzien als je een illusie creëert met je hoepel, dan is een polypro geschikt.

Nu weet je welke maat hoepel voor beginners en intermediates

Nu je weet welke maat hoepel voor beginners en intermediates je nodig hebt om lekker te kunnen hoepelen, is het tijd om er eentje uit te kiezen. Zoals je waarschijnlijk al gezien hebt in mijn webwinkel, is de ene hoepel nog mooier dan de andere. 🙂 Kies vooral de hoepel waar je het meest blij van wordt en die jou motiveert om te gaan hoepelen zodra je hem ziet. Zorg ervoor dat hij in het zicht staat. Je hebt niet veel ruimte nodig, 2 x 2 m is voldoende (in 2014 leerde ik hoopdance in ons minihuis van 37m2). Zorg voor muziek. Welke muziek maakt niet zoveel uit, zolang het je maar in beweging brengt. Move to be moved. 

NAAR DE HOEPELSHOP