Top
[video] Hoepel trucjes leren: De Vortex | De Hoepeljuf
fade
6322
post-template-default,single,single-post,postid-6322,single-format-video,mkd-core-1.1.1,woocommerce-no-js,wellspring-ver-1.8,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

[video] Hoepel trucjes leren: De Vortex

De Hoepeljuf / Leer hoepelen  / [video] Hoepel trucjes leren: De Vortex

[video] Hoepel trucjes leren: De Vortex

Deze video maakte ik voor cursisten die hoepel trucjes leren tijdens de hoopdance lessen in Nijmegen. In deze hoopdance tutorial leer je de Vortex. De Vortex is een hele mooie beweging om te zien, maar dit hoepel trucje kan wat tijd kosten om te leren. Met deze hoelahoep instructievideo hoop ik je op weg te helpen. Ik laat je de Vortex eerst een paar keer zien, dan leg ik hem aan je uit en vervolgens geef ik je nog een aantal tips zodat het goed lukt. Laten we beginnen! 🙂

Hoepel trucjes leren is oefenen

Zoals gezegd, hoepel trucjes leren kost oefening. En dat geldt zeker voor de Vortex. Kijk deze video daarom een aantal keer. Zet de video tussendoor regelmatig op pauze en leer dit hoepel trucje in stappen. Als je blijft oefenen, komt het echt vanzelf goed.

Zo ziet de Vortex er uit

De Vortex is een hele mooie manier om de hoepel van boven naar beneden om je lichaam heen te laten gaan zonder dat ‘ie het lichaam raakt. Dat doe je met allebei je handen. Met je handen beweeg je de hoepel op en neer om je lichaam heen, waardoor het lijkt alsof de hoelahoep om je heen zweeft en jij in een vortex staat. Dat is het mooie visuele effect van deze beweging.

Zo doe je dit hoepel trucje

Om de hoepel te laten zweven is het allerbelangrijkste dat je continu meedraait met de draairichting van je hoepel. Dus als je naar links hoepelt zoals ik, dan draai je dus zelf ook naar links.

De Vortex begint met om je middel hoepelen.

 1. De eerste stap is om je rechterhand op je onderrug te leggen, tussen je lichaam en de hoelahoep in, met de binnenkant van je hand naar de hoepel toe (linkerhand als je naar rechts hoepelt)
 2. Nu voel je de hoepel iedere ronde over de binnenkant van je hand heen gaan. Voel dit, want het grootste gedeelte van hoepel trucjes leren is heel goed voelen wat er precies gebeurt.
 3. De volgende stap is om de hoepel omhoog te bewegen, van je lichaam af. Dat doe je door de hoepel vast te pakken als je hem over je handpalm voelt gaan. Vervolgens houd je je hand dichtbij je lichaam terwijl je de hoepel optilt langs je zij, langs je borst, voorlangs je gezicht en tot slot naar boven je hoofd.
 4. Oefen dit eerst een paar keer langzaam. Het klopt dat het eerst voelt alsof je in de knoop raakt. Maar vertrouw gewoon op de uitleg en blijf oefenen, dan komt het goed 🙂
 5. Je hand gaat dus van je onderrug met de vingers naar beneden en de handpalm naar buiten, via je buik met vingers naar beneden en handpalm naar buiten, naar boven je hoofd met vingers naar boven en handpalm naar binnen.
 6. Dan komt het overpakken met je andere hand. Je andere hand (in mijn geval links) pakt de hoepel over met de handpalm van het lichaam af (of naar de hoepel toe). Zet je overpakkende hand dicht naast je eerste hand. De handpalmen wijzen nu dus allebei een andere kant op.
 7. Laat je eerste hand nu los.
 8. Steek de elleboog van de overpakkende of tweede hand nu door de hoepel naar boven.
 9. Breng de hoelahoep nu naar beneden totdat je hand achter je bovenbeen is.
 10. Je handpalm is nu weer naar binnen gedraaid.
 11. Vervolgens pak je de hoepel weer over met je andere hand (in mijn geval met rechts) met de handpalm van je af gericht.
 12. Laat je linkerhand los en beweeg de hoepel weer helemaal naar boven zoals in stap 3.
 13. Herhaal stap 3 tot en met 12 zo vaak je wilt 🙂
 14. Blijf vooral meedraaien tijdens al deze stappen!

Hoepel trucjes leren is je uitstrekken en je lang maken

Meedraaien is heel erg belangrijk om de Vortex te laten lukken, maar jezelf uitstrekken en je lang maken ook. Strek je armen ver naar boven en beneden uit zodat je Vortex lang is. Een korte Vortex geeft je het gevoel dat je verstrikt raakt in de beweging. Maak ruimte door je armen zo hoog en laag mogelijk uit te strekken.

 

Comment

Post a Comment