Top
Welk gewicht hoelahoep is het beste voor hoopdance? | De Hoepeljuf
fade
6569
post-template-default,single,single-post,postid-6569,single-format-standard,mkd-core-1.1.1,woocommerce-no-js,wellspring-ver-1.8,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Welk gewicht hoelahoep is het beste voor hoopdance?

De Hoepeljuf / Geen categorie  / Welk gewicht hoelahoep is het beste voor hoopdance?
Welk gewicht hoelahoep voor hoopdance - De Hoepeljuf

Welk gewicht hoelahoep is het beste voor hoopdance?

Welke gewicht hoelahoep het beste is hangt af van wat je precies met je hoepel wilt doen. Maar voor hoopdance is iets anders veel belangrijker dan hoeveel je hoepel weegt. In dit artikel lees je wat dat precies is. En je leest waarom het gewicht van een hoepel eigenlijk niet zo heel veel uitmaakt zolang je maar de juiste hoepel kiest.

 

De grote focus op het gewicht van een hoelahoep

 

Als je op Google typt ‘welk gewicht ho’ dan vult ‘ie het automatisch aan tot ‘welk gewicht hoelahoep’. Dat zegt wel iets over hoe vaak er gezocht wordt naar welk gewicht een hoepel moet hebben.

Maar waarom wordt er nu zo vaak gezocht naar wat een hoepel moet wegen?

Ik denk dat het antwoord komt doordat er vanuit de fitnesshoepel-industrie enorm veel nadruk ligt op het aantal kilo’s (!) dat een fitnesshoepel moet wegen. Als je het mij vraagt is deze nadruk een beetje overdreven, en de redenatie erachter klopt ook niet helemaal. Iets anders dan het gewicht is namelijk veel belangrijker, en daar kom ik straks op terug. Eerst even verder met dat gewicht.

 

Want er wordt namelijk gezegd dat je een zware hoepel nodig hebt om goed te kunnen hoepelen en veel af te kunnen vallen (over de grote focus op afvallen kan ik ook nog wel een blogpost vullen). Ik lees cijfers als 1,2 kilo tot zelfs wel 4 kilo. En dat gewicht dan voor één hoepel.

Nu klopt het dat je hoelahoep wel enig gewicht mag hebben. Zeker als je net begint met hoelahoepen. Met een superlichte polypro hula hoop (ongeveer 200-400 gram) is het erg lastig hoepelen als beginner.

De opvouwbare beginner hoepels die ik maak wegen gemiddeld zo’n 700 gram. Dat is echt zwaar genoeg om goed mee te kunnen hoepelen. Voor sommige mensen die een gevoelig lichaam hebben zelfs nog iets te zwaar. Voor die mensen maak ik andere hoepels. Een zwaardere hoepel veroorzaakt bij de meeste mensen blauwe plekken en pijn. Dat is niet de bedoeling van hoepelen.

 

Wat wel de bedoeling is van hoepelen, als je het mij vraagt, is plezier. Plezier in het bewegen met je lichaam en op die manier trucje voor trucje leren dat je jouw lichaam mag waarderen zoals het is. Dat is iets heel anders dan 2 tot 4 kilo om je meest kwetsbare lichaamsdeel te laten draaien omdat we hebben geleerd dat een taille slank moet en dat mooi zijn pijn hoort te doen.

 

Want wie zegt dat een taille slank moet? En waarom moet mooi zijn pijn doen? En hoezo moet je mooi zijn? Wat is mooi? Wie bepaalt dat?

 

Leestip: Kerstkilo’s kwijtraken? Werk aan de relatie met je lichaam.

 

Waarom de diameter van een hoepel veel belangrijker is

 

Voor een hoepel voor beginners is ongeveer 700 gram dus een prima gewicht. Het is zwaar genoeg om mee te leren hoepelen om je lichaam. Dit gewicht voel je goed genoeg en geeft dus genoeg feedback zodat jij kunt leren wanneer je moet bewegen om de hoepel hoog te houden. Daar heb je niet meer gewicht dan 700 gram voor nodig.

Wat je daar wel voor nodig hebt, is ruimte en tijd. En dan komen we bij het belangrijkste aspect van een goede hoepel: de diameter van de hoelahoep. Ook wel de doorsnede genoemd, of de Inner Diameter.

 

Hoe groter de diameter van een hoepel, hoe langzamer de hoepel draait. Dat betekent meer tijd en ruimte voor jou om de juiste hoepelbeweging te maken.

Hoe groter de hoepel, hoe makkelijker het hoepelen gaat.

Welk gewicht hoelahoep is daarmee niet meer zo’n hele relevante vraag.

 

Bij hoopdance zijn geen regels (fijn!), maar er zijn wel een aantal algemene wetten die voor alle hoepels gelden:

  • groter (en zwaarder) = langzamer en makkelijker
  • kleiner (en lichter) = sneller en moeilijker

Nu begrijp je dat de redenatie achter de fitnesshoepel niet helemaal klopt.

Het tegenovergestelde is juist waar: hoe lichter en kleiner je hoepel, hoe meer moeite je moet doen. Moeite doen = meer inspanning = meer verbranden.

 

Hoe je de juiste maat hoepel kiest

 

Maar dat betekent niet dat je de kleinste polypro hoepel moet kiezen. Integendeel. Dat maakt hoepelen niet leuk en heel frustrerend. Hoopdance draait juist om ontspannen dansen met je hoepel. Wat niet zegt dat hoopdance niet inspannend is, want vergis je niet: dat is het absoluut wel. Hier lees je daar meer over: Hoelahoep voordelen: positieve effecten op lichaam en geest

 

De juiste maat hoepel voor jou is de maat hoelahoep die ervoor zorgt dat jij lekker kunt hoepelen terwijl je wel voelt dat je aan het bewegen bent én ondertussen ook nog gewoon kunt kletsen met iemand.

 

Je kiest de juiste maat hoepel op basis van je lichaamslengte, lichaamsbouw of postuur en ervaring.

In de maathulp vind je uitgebreide informatie over hoepelmaten. Onderaan de maathulp klik je eenvoudig door naar Beginners en Intermediates of Gevorderden (polypro)

 

Leestip: Maathulp: welke maat hoepel is de goede voor jou?

Wanneer let je dan wel op het gewicht van de hoelahoep?

 

Zoals ik eerder schreef, is het gewicht van een hoelahoep niet helemaal onbelangrijk. Het is alleen lang niet zo belangrijk, en zeker niet het belangrijkste, als lijkt wanneer je reclame over fitnesshoepels ziet. De diameter is het belangrijkste bij het kiezen van een goede hoepel. Maar het is wel belangrijk een beetje te letten op welk gewicht hoelahoep je kiest.

 

  • Een te zware hoepel… veroorzaakt blauwe plekken en pijn.
  • Een te lichte hoepel… geeft je te weinig feedback waardoor het hoepelen te moeilijk en frustrerend is.

 

Fitnesshoepels zijn voor hoopdance bijna altijd te zwaar. Misschien lukt het je om ermee te hoepelen om je middel, maar hoopdance is meer dan dat. Bovendien zijn blauwe plekken en pijn onnodig en niet welkom. Off-body bewegingen gaan ook niet met zo’n zware en dikke hoepel, daar heb je een danshoepel voor nodig die speciaal is gemaakt voor hoopdance.

 

Polypro hoepels zijn voor beginners vrijwel altijd te licht voor om het lichaam hoepelen, maar ze zijn wel fijn voor beginners om off-body bewegingen (trucjes met de handen) te leren. Dat is omdat je dan alleen hoeft te focussen op de beweging en niet ook nog het gewicht van de beginnershoepel met je hand in balans hoeft te houden. Wat niet betekent dat je meteen twee hoepels moet aanschaffen. Met een beginnershoepel die niet te groot is kun je ook prima de basis van off-body leren. Met een polypro hoepel is het alleen comfortabeler.

 

Het gaat er om, zoals met zoveel dingen, de middenweg te vinden. 🙂

 

Hopelijk is nu duidelijker geworden dat welk gewicht hoelahoep minder belangrijk is, en dat het vooral gaat om de diameter. En dat je nu de juiste hoepel kunt kiezen, zodat je zonder pijn kunt hoepelen, voor niets anders dan gewoon het plezier en de ontspanning dat hoopdance geeft. Heb je vragen, kom je er niet helemaal uit, twijfel je? Stuur me dan gewoon een e-mail

 

Hoepelgroet,

Marina

 

PS: volg me op Youtube voor hoopdance video’s

No Comments

Post a Comment