Top
Hoopdance en muziek - de voordelen van hoepelen mét muziek | De Hoepeljuf
fade
6620
post-template-default,single,single-post,postid-6620,single-format-standard,mkd-core-1.1.1,woocommerce-no-js,wellspring-ver-1.8,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Hoopdance en muziek – de voordelen van hoepelen mét muziek

De Hoepeljuf / De Hoepeljuf  / Hoopdance en muziek – de voordelen van hoepelen mét muziek
Hoopdance en muziek - De voordelen van hoepelen met muziek - De Hoepeljuf Hoopdance en Hoelahoeps

Hoopdance en muziek – de voordelen van hoepelen mét muziek

In deze blog lees je over hoopdance en muziek. En dan in het bijzonder over de voordelen van muziek luisteren tijdens het hoepelen op je hoopdance. Want de snelheid, de beat en de melodie van de liedjes die je luistert hebben invloed op hoe je hoepelt.

 

Hoopdance zonder muziek vs. hoopdance mét muziek

 

Een tijdje geleden schreef ik over de voordelen van hoepelen zónder muziek en wat hoopdance in stilte met je doet. Je leest het artikel hier terug. Hoopdance zonder muziek, in stilte, haalt de afleiding weg en zorgt ervoor dat je dichter bij jezelf bent als je hoepelt. Je bent dan meer gericht op de sensaties (voelen) binnen en buiten je. Dat kan het een meer ontspannende of op mindfulness gerichte bezigheid maken.

 

Maar misschien is dat helemaal niet wat je wilt. Of niet wat je altijd wilt. Soms wil je gewoon lekker losgaan op de muziek. Dan wil je na een nummer bezweet en buiten adem uit je dansroes komen, met een glimlach van oor tot oor dankzij de endorfines die door je lijf gieren.

Af en toe wil je je laten meevoeren door muziek die past bij de emoties die je voelt. Of misschien wel vaker dan af en toe, want we zijn voelende organismen. Voor de momenten dat we even niet goed weten wat we voelen, is hoopdance in stilte er om ons te laten voelen wat we voelen.

 

Muziek geeft richting aan jou en je hoepel

 

Als je net begint met hoopdance, dan klinkt bovenstaande je wellicht als muziek in de oren. Heel begrijpelijk, en terecht, want dingen als ‘je laten meevoeren’ en ‘helemaal losgaan’ voelen ook heel erg fijn. Maar ze zijn misschien nog niet helemaal aan de orde als je net voor het eerst in je hoelahoep stapte. Dan ben je meer bezig met dingen als: ‘hoe hou ik ‘m langer dan 10 rondes hoog?’ (dat leer je trouwens hier, veel plezier 🙂

Als je dan vervolgens de muziek uitzet om te zien wat er in je gebeurt, en je bespeurt dan voornamelijk gedachtes als ‘misschien kan ik dit toch niet’ en ‘zie je wel, ik ben hier te … voor’, dan is het knap lastig om de hoepel niet in de hoek van de kamer te zetten. Want voor sommige mensen vraagt leren hoepelen wel een beetje doorzettingsvermogen. Dan is in stilte naar binnen kijken bepaald niet wat je nodig hebt.

 

Muziek geeft richting aan jou en je hoepel. Dat is wat je nodig hebt als je net begint met hoepelen. Vooral als je thuis wilt leren hoepelen. Zo zonder hoopdance docent heb je dan wel iets anders nodig dat jou een beetje laat merken wat het tempo is en je motiveert om door te gaan.

 

Hoepelen op de beat van een liedje

 

Als je op zoek gaat naar hoopdance muziek, dan is het belangrijkste dat je het leuk vindt om te luisteren. Waarschijnlijk hoef je helemaal niet ver te zoeken, en heb je zelf al hele leuke muziek om op te hoepelen. Mocht dat niet zo zijn, dan bestaan er heel veel afspeellijsten met de naam ‘hoopdance muziek’, waar je doorheen kunt scrollen om te luisteren of er iets voor je tussen zit.

 

Het tweede belangrijke is dat er een goede beat in de muziek zit. Een goede beat voor hoopdance betekent dat de beat, of bas, dusdanig aanwezig is dat ‘ie je helpt om het ritme van de hoepel vast te houden. Duw met je buik/navel op het ritme van de muziek tegen de hoepel. Tel ook vooral mee, in je hoofd of hardop. Dit helpt enorm om het ritme vast te houden. Bovendien zie je op die manier dat je vooruitgang maakt en steeds meer rondjes kunt hoepelen.

 

De melodie bepaalt de sfeer

 

De beat kan nog zo geschikt zijn om op te hoepelen, als de melodie of de tekst demotiverend of saai of te droevig zijn, dan wil het leren hoepelen minder goed lukken. Als je iets nieuws leert kun je wel een beetje oppeppende of geruststellende motivatie gebruiken. Welke van die twee het beste voor jou werkt, bepaal je zelf heel makkelijk: probeer het uit en kijk welke effect het op je heeft. Krijg je meer zin om te hoepelen, dan werkt de muziek voor je. Raak je gefrustreerd? Tijd voor het volgende nummer.

 

 


Volg De Hoepeljuf ook op Youtube

No Comments

Post a Comment