Top
Hoopdance in stilte – de voordelen van hoepelen zónder muziek | De Hoepeljuf
fade
6451
post-template-default,single,single-post,postid-6451,single-format-standard,mkd-core-1.1.1,woocommerce-no-js,wellspring-ver-1.8,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Hoopdance in stilte – de voordelen van hoepelen zónder muziek

De Hoepeljuf / De Hoepeljuf  / Hoopdance in stilte – de voordelen van hoepelen zónder muziek
Hoopdance in stile - de voordelen van hoepelen zonder muziek - De Hoepeljuf - Hoopdance en Hoelahoeps

Hoopdance in stilte – de voordelen van hoepelen zónder muziek

Er zijn miljoenen liedjes op de wereld. Muziek doet iets met ons. Muziek kan ons raken, troosten, blij maken en laten dansen. Bijna alle dansvormen zijn verbonden met muziek. Hoopdance is ook verbonden met muziek.  Hoepelen op muziek voelt goed. De beat geeft je een ritme en de melodie verzorgt de sfeer. Je kunt muziek kiezen die past bij hoe je op dat moment voelt, of je kiest muziek die past bij hoe je wilt voelen. Maar hoopdance in stilte geeft ruimte echt te luisteren naar wat er in je speelt.

 

Stilte kan confronterend zijn. Vaak zijn we geneigd om een stilte in een gesprek meteen op te vullen door iets te zeggen, of ongemakkelijk onze keel te schrapen. Stilte voelt voor veel mensen ongemakkelijk. Je wordt tijdens een stilte meer met jezelf geconfronteerd. De stilte dwingt je om inspiratie te zoeken in jezelf. En dat is toch een beetje spannend, zo’n confrontatie met jezelf. Maar wat is het ergste dat er kan gebeuren?

 

Hoopdance in stilte neemt de afleiding weg. Hoewel muziek erg mooi is, is het tegelijkertijd ook een soort afleiding. In dit geval een afleiding van stilte. Terwijl in die stilte diepgang te vinden is. Er ontstaat ruimte te luisteren naar wat er in je speelt: emoties, gevoelens, gedachten, verlangens, en lichamelijke sensaties zoals je ademhaling, je voeten op de vloer, de hoepel die je huid raakt, de luchtverplaatsing terwijl je beweegt.

 

Als je daar naar durft te luisteren en je er aan over durft te geven, naar die innerlijke muziek als je wilt, dan creëer je verdieping. Dankzij het gebrek aan afleiding kun je naar jezelf luisteren. Zo bouw je een diepere relatie met jezelf en met je hoopdance beoefening.

 

Hoopdance in stilte is bewegen van binnen uit

 

 

Je kunt dit zien als een vorm van mindfulness in beweging. Waarbij je bewogen wordt van binnen uit, in plaats van buitenaf (muziek). Bewegen van binnen uit geeft ruimte aan je innerlijke sensaties zoals gevoelens/emoties/gedachten. Iets wat heel welkom kan zijn als je vaak bezig en druk bent. Daarom kun je af en toe de stilte opzoeken en dat wat er in je speelt uiten in beweging.

 

Leestip: Mindfulness en hoopdance: een movement meditation

 

Misschien dat dit in eerste instantie weerstand oproept. Of misschien lijkt het onzinnig of stom. We zijn zo’n groot gedeelte van onze tijd bezig met niet voelen, dat de gedachte aan wel even voelen hoe het echt gaat eng voelt. Dat is het confronterende dat stilte oproept. En misschien is het juist daarom wel een goed idee om toch eens uit te proberen. Want wat is het ergste dat er kan gebeuren?

 

 

Zonder afleiding komt je binnenste naar de oppervlakte

 

 

Dat wil niet zeggen dat hoopdance op muziek verkeerd is. Hoopdance op muziek voelt óók goed. Muziek geeft leiding aan je bewegen. Je kunt je overgeven aan de muziek en je mee laten nemen door het ritme en de melodie.

Maar als je op zoek bent naar een diepere laag, in jezelf en je hoopdance beoefening, dan is de stilte een goede plek om eens te verkennen.

 

De tijd nemen en aandacht hebben voor jezelf in de vorm van bewegen in stilte voedt de vriendschap met jezelf. Het is belangrijk om zo’n soort zachtheid naar jezelf toe te ontwikkelen, zodat je de hardheid van de buitenwereld beter leert laten voor wat het is. En die zachtheid in jezelf kun je ontwikkelen door hoopdance in stilte te beoefenen en zo ruimte te maken voor wat er in jou leeft.

 

Soms komen er ideeën naar boven, of oplossingen voor problemen, of gedachten waarvan je tot dan toe niet bewust was, of je werkelijke gevoelens over een situatie, of emoties waarvan je dan pas beseft dat je ze wegdrukte. Door je lichaam te bewegen zonder afleiding in de vorm van geluid kunnen deze dingen naar de oppervlakte komen.

 

Leestip: Hoopdance is… meer dan leuke trucjes leren

 

Liefs,

Marina, de Hoepeljuf

 

Hoepel jij wel eens zonder muziek? Hoe ervaar jij hoopdance in stilte? Ik vind het heel erg leuk om van je te horen. Schrijf een reactie onder dit artikel, of stuur me e-mail als je jouw verhaal graag wilt delen 🙂

Post a Comment