Top
Hoelahoep voordelen: positieve effecten op lichaam en geest | De Hoepeljuf
fade
6057
post-template-default,single,single-post,postid-6057,single-format-standard,mkd-core-1.1.1,woocommerce-no-js,wellspring-ver-1.8,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Hoelahoep voordelen: positieve effecten op lichaam en geest

De Hoepeljuf / Geen categorie  / Hoelahoep voordelen: positieve effecten op lichaam en geest
Hoelahoep voordelen: de positieve effecten op lichaam en geest - De Hoepeljuf Hoopdance en Hoelahoeps

Hoelahoep voordelen: positieve effecten op lichaam en geest

Hoepelen wordt de laatste jaren steeds populairder. Waar het begin jaren ’90 nog iets was voor underground ravers in de VS, heeft de hoepel inmiddels zijn weg gevonden naar de rest van de wereld. En terecht, want dansen of bewegen met een hoelahoep is leuk en heeft positieve effecten op lichaam en geest. In dit artikel lees je meer over die hoelahoep voordelen en leer je wat hoopdance voor jou kan doen.

 

Lichamelijke hoelahoep voordelen

 

Hoepelen is een workout die kan wedijveren met bootcamp en step-aerobics (ACE Hula Hoop Study, 2011). Je raakt ervan buiten adem, je krijgt het warm, je hartslag gaat omhoog en je begint te zweten. Dat zijn allemaal signalen dat je lichaam aan het werk is. Omdat hoopdance zo gevarieerd is – er zijn heel veel moves die je kunt leren – is het een workout voor je hele lichaam. Hoelahoepen is een total body workout met belangrijke lichamelijke voordelen:

 

 • Sterkere core (= je romp)
 • Rechtere lichaamshouding
 • Groter coördinatievermogen
 • Stabielere balans
 • Calorieën verbranden (net zoveel als bij bootcamp of aerobics)
 • Hogere reactiesnelheid
 • Spierontwikkeling
 • Grotere flexibiliteit en lenigheid
 • Meer lichamelijke conditie

 

Door te hoepelen ontwikkel je een sterkere core, doordat je de spieren in je romp traint. Je laat de hoepel voornamelijk ronddraaien met je buik, rug en heupen. Het is belangrijk om stevig te staan en daarmee train je ook je been- en bilspieren. Een rechte rug houden is ook belangrijk als je hoepelt. Daarnaast krijg je een beter coördinatievermogen en een hogere reactiesnelheid van het leren van hoepel trucjes doordat je bewegingen goed moet timen en precies op het juiste moment een beweging moet maken. Het leren van die hoepel bewegingen zorgt ook voor meer flexibiliteit en lenigheid in je lichaam. Om de hoepel hoog te houden moet je je best doen, waarmee je calorieën verbrandt en spieren ontwikkelt. Tot slot krijg je er een betere conditie van.

 

Mentale hoelahoep voordelen

 

Dansen met een hoepel is leuk en het maakt je vrolijk. De beste remedie tegen sombere gevoelens. De World Health Organization zegt dat depressie inmiddels een algemeen voorkomende mentale aandoening is. Daarnaast leven we in een tijd waarin stress op de loer ligt. Alles is mogelijk, presteren is belangrijk en dat kan stress opleveren. Des te belangrijker om een bewegingsvorm te kiezen die niet alleen lichamelijke, maar ook mentale voordelen heeft:

 

 • Je hoofd even leeg van gedachten
 • Vermindering van stress
 • Ontspanning
 • Spelen in plaats van presteren
 • Vergroot lichaamsbewustzijn
 • Je vergroot je creatief denkvermogen
 • Zelfvertrouwen
 • Meer vertrouwen in je lichaam
 • Je krijgt er een beter humeur van
 • Hoepelen geeft je energie
 • Zelfexpressie, een manier om jezelf te uiten

 

Lees ook: Mindfulness en hoopdance: een movement meditation

 

Het enige dat je hoeft te doen als je hoepelt is speels en creatief bezig zijn. Je hoeft geen belangrijke dingen te presteren, of na te denken over wat je nog allemaal moet. Dat geeft rust en ontspanning. Door te hoepelen word je bewust van je lichaam, want de hoepel draait rond en raakt je rondom. Dat zorgt ervoor dat je meer in je lichaam zit (=lichaamsbewustzijn). Als een nieuwe move of beweging lukt, geeft dat veel voldoening. Met elke nieuwe move die lukt vergroot je zelfvertrouwen en krijg je meer vertrouwen in wat je lichaam kan. Dat geeft energie en een goed humeur! Daarnaast is hoopdance een mooie manier van zelfexpressie, een manier om jezelf te uiten.

 

Benieuwd welke maat hoepel bij je past? Lees dan de handige maathulp.

 

Bonusvoordelen

 

Leestip: Hoopdance is… meer dan leuke trucjes leren

 

Samen bewegen

 

Samen hoepelen is gezellig en hoepelen is leuk voor jong en oud! Maak een spelletje van wie de hoepel het langste hoog kan houden, of wie de creatiefste trucjes kan bedenken.

 

Goedkoop

 

Hoepelen is niet duur. Je hebt geen sportabonnement nodig, want je kunt gewoon thuis hoepelen. Er zijn genoeg instructievideo’s op Youtube te vinden waarmee je aan de slag kunt. De aanschaf van een goede hoepel is niet duur, voor ongeveer 40 euro heb je een kwalitatief goede hoelahoep geschikt voor hoopdance.

 

Bekijk alle hoepels in de: Webshop

 

Het kan overal

 

Hoepelen kan overal: thuis, in de tuin, in het park, op het strand, in het bos, op de camping, aan het zwembad. op je werk tijdens de pauze. Ik maak alle hoepels makkelijk opvouwbaar, zodat je hem overal mee naartoe neemt.

 

Video: je opvouwbare hoepel opvouwen en uitvouwen

 

Als je alle hoelahoep voordelen zo op een rij ziet, kun je concluderen dat hoopdance veel positiefs kan betekenen voor lichaam en geest. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een hoepel, ongeveer 2,5 bij 2,5 meter en eventueel muziek.

 

Welke hoelahoep voordelen wil jij graag ervaren? Hoe helpt hoepelen jou? Wat levert hoopdance je op? Deel je vragen en ervaringen in de opmerkingen onder dit artikel. Of stuur me een e-mail, dat vind ik leuk 🙂

 

Happy hooping!

Post a Comment