Top
Mindfulness en hoopdance: een movement meditation | De Hoepeljuf
fade
6078
post-template-default,single,single-post,postid-6078,single-format-standard,mkd-core-1.1.1,woocommerce-no-js,wellspring-ver-1.8,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Mindfulness en hoopdance: een movement meditation

De Hoepeljuf / Geen categorie  / Mindfulness en hoopdance: een movement meditation
Hoopdance en mindfulness De Hoepeljuf Hoopdance en Hoelahoeps hoepel kopen hoepel bestellen hoepelen yoga hoepel ontspanning

Mindfulness en hoopdance: een movement meditation

Hoopdance is, naast een leuke sport om fit te blijven, ook een vorm van movement meditation, oftewel: meditatie in beweging. Vergelijkbaar met yoga. Bewegen met aandacht brengt je in het moment en haalt je uit je hoofd. Mindfulness en hoopdance hebben dan ook meer met elkaar te maken dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Ze brengen je – bij regelmatige beoefening – namelijk ontspanning. Iets dat meer dan welkom is in deze tijd. Ik vertel je dan ook graag hoe je van hoelahoepen een movement meditation practice maakt. 

Voordat we naar hoepelen en mindfulness gaan, vertel ik je eerst iets over mindfulness zelf. Want wat is het precies? Er wordt tegenwoordig heel veel mindful genoemd, zoals mindfulness meditatie, mindful zijn in de betekenis van je bewust zijn van wat er om je heen gebeurt, je mindful voelen (je goed/ontspannen/zen voelen), en nog meer.

 

Wat is mindfulness?

De meest gehanteerde definitie van mindfulness is: ‘Beoefening van mindfulness betekent op een speciale manier oplettend zijn: bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zónder te oordelen’ (Kabat-Zinn, J., 2003). Mindfulness heeft iets te maken met twee dingen, namelijk aandacht voor en een open houding tegenover de innerlijke ervaringen (Bishop et al., 2004). Je bent je dus volledig bewust van wat je nu ervaart, zonder daar van alles van te vinden.

Aandacht hebben betekent dat je jouw aandacht stuurt. Waar naartoe? Naar je innerlijke ervaringen. Dat kunnen zijn: je gedachten, lichamelijke sensaties en emoties. Je stuurt je aandacht dus bewust naar wat er op dat moment in jou gebeurt. Aan zowel mentale, lichamelijke als emotionele activiteit.

Het vasthouden van die aandacht kan even oefenen zijn. Maar dat is dan ook meteen de kern, het is een beoefening. Dat betekent dat mindfulness niet iets is dat je nu perfect moet kunnen. Het gaat om het beoefenen. En door iets te oefenen, word je er vanzelf beter in.

 

Waarom zou je mindfulness beoefenen?

Mindfulness leert je met je volle aandacht te leven. Daardoor leef je minder op de automatische piloot in je hoofd. Als je niet telkens bezig bent met alle willekeurige gedachten die in je hoofd ploppen, dan ben je met meer aandacht bij wat er echt gaande is in je leven. Dat is fijn voor jezelf, want zo kun je beter genieten van de leuke dingen die je doet en kun je met meer focus en rust de dingen oplossen die minder leuk zijn. Ook voor de mensen om je heen is het fijn, als je met meer aandacht bij hen aanwezig kunt zijn.

Je hoeft je niet meer zo mee te laten nemen door alle afleidende gedachtes:

‘Oh ja, morgen nog even boodschappen doen. Hmm, wat gaan we eigenlijk eten als die en die langskomen? Oh nee, ik heb helemaal geen tijd om te stofzuigen en dat moet echt nog even voordat ze komen! Oh ja, de stofzuigerzak was bijna vol… Waar liggen die zakken ook alweer? Volgens mij op zolder. Die mag trouwens nodig eens opgeruimd worden. Misschien kunnen we die oude spullen naar de kringloop brengen. Of op Marktplaats zetten. Sh*t, helemaal vergeten, ik moet nog reageren op die ene op Marktplaats!’

Zomaar een voorbeeld van een gedachte die leidt tot een uit de hand lopende gedachtestroom die totaal niet relevant is voor wat je op dat moment aan het doen bent (een e-mail schrijven naar een collega, thee drinken met een vriendin, een film kijken). En dit schrijf ik omdat ik zelf natuurlijk ook heel goed begrijp hoe dit gaat.

Het effect van mindfulness beoefenen is niet dat die gedachtes verdwijnen, maar dat je deze kunt opmerken en er zelf bewust voor kiest wat je er mee doet. Zo komt er een beetje meer afstand tussen jou en de gedachtes. Door regelmatig mindfulness te beoefenen, ervaar je meer mentale kalmte, helderheid en tevredenheid.

 

Hoe doe je dat dan, mindfulness beoefenen?

Mindfulness kun je zien als een soort mentaal sporten waarbij je deze twee dingen traint: aandacht hebben, en niet oordelen (ook wel acceptatie genoemd). Als je mindfulness oefent dan probeer je, zoals eerder geschreven, aandacht te hebben voor wat er nu in je omgaat en accepteer je dit zonder oordelen.

Er zijn twee bekende oefeningen waarmee je mindfulness kunt oefenen:

  1. Ademhalingsoefening
  2. Bodyscan oefening

1. Ademhalingsoefening

Eén van de bekendste methoden om mindfulness te oefenen is via de ademhaling. Daarbij ga je met je aandacht naar je ademhaling. Het effect is dat je rustiger ademhaalt en je rustiger voelt.

2. Bodyscan oefening

De bodyscan is een ander voorbeeld van een mindfulness oefening. Misschien ken je hem wel. Hierbij scan je met je aandacht rustig ieder deel van je lichaam totdat je heel je lichaam hebt gescand. Het effect is dat je meer lichaamsbewustzijn ervaart – je zit ‘meer’ in je lichaam of bent je beter bewust van dat je een heel lichaam hebt en niet alleen een hoofd – en het effect hiervan is een gevoel van rust of kalmte.

Deze twee oefeningen kun je eigenlijk altijd en overal doen. Je hoeft daarvoor niet stil te zitten, tenzij je dat natuurlijk fijn vindt. Misschien zijn de dagelijkse momenten uit het leven – de afwas, tijdens de boodschappen, in de auto of voor een afspraak – wel de beste oefenmomenten voor het hebben van een beetje meer aandacht zonder oordelen.

Hoopdance en mindfulness De Hoepeljuf Hoopdance en Hoelahoeps hoepel kopen hoepel bestellen hoepelen yoga hoepel ontspanning

 

Mindfulness en hoopdance

Deze twee oefeningen kun je ook doen tijdens het hoepelen. Hoopdance is namelijk ook een mooi moment om mindfulness te beoefenen. Zoals ik hier als eens schreef vraagt hoopdance aandacht, vooral voor je lichaam en waar de hoepel je lichaam raakt. Want je moet weten wanneer je welke beweging moet maken om de hoepel rond te laten draaien zonder dat ‘ie op de grond valt.

Het gevolg van die aandacht is lichaamsbewustzijn, net als bij de hierboven besproken bodyscan. Hoelahoepen haalt je daardoor uit je hoofd en brengt je in je lichaam terwijl je plezier hebt met een hoepel.

Maar onbevangen hoepelen, zoals kinderen dat kunnen, is als volwassene niet altijd even gemakkelijk. Hoe ouder we worden, hoe hardnekkiger ook onze gedachtes kunnen worden over wat we wel en niet kunnen. Hoe vaak ik heb gehoord ‘Ik kan niet hoepelen, daar ben ik te … voor/daar ben ik niet … genoeg voor’ kan ik niet meer voor de geest halen. In ieder geval heel erg vaak.

En dat is waar je ademhaling om de hoek komt kijken. Door je aandacht steeds weer (zonder oordeel daarover, het is een oefening) terug naar je ademhaling te brengen tijdens het hoepelen, train je jouw geest of mind om zonder afleiding aanwezig te zijn bij je hoepel.

Hoopdance en mindfulness De Hoepeljuf Hoopdance en Hoelahoeps hoepel kopen hoepel bestellen hoepelen yoga hoepel ontspanning

 

Hoelahoepen als movement meditation

De belangrijkste twee oefeningen uit de mindfulness kun je dus doen met je hoepel:

  • De ademhalingsoefening: Door aandacht te hebben voor je ademhaling als je hoepelt, maak je van hoelahoepen een movement meditation.
  • De bodyscan oefening: Door aandacht te hebben voor lichamelijke sensaties vergroot je lichaamsbewustzijn. Heb aandacht voor waar je de hoepel op je lichaam voelt, voor het gevoel van je voeten op de vloer, voor hoe het voelt als je jouw lichaam beweegt.

Als je net begint met hoepelen kan het best een uitdaging zijn om hier aandacht voor te hebben. Je probeert ten slotte de hoepel hoog te houden of een nieuwe beweging onder de knie te krijgen.

Wat je dan kan helpen is om het rustiger aan te doen. Om meer de tijd te nemen voor de ervaring. Sta stil bij hoe het eigenlijk voelt om je hoepel vast te houden: hoe voelen de verschillende soorten tape aan, is je hoepel warm of koud op je huid, hoe voelt het gewicht van de hoepel voor je? 

Vervolgens kun je tijdens het hoepelen aandacht hebben voor wat er binnen in je gebeurt. Welke gedachtes en gevoelens komen er in je op? Wat vertel je jezelf? Welke emoties komen er in je op als je iets nieuws wilt leren?

Hoopdance en mindfulness combineer je door aandacht te hebben voor wat er in je gebeurt als reactie op het hoepelen.

Door alle gedachtes en gevoelens die opkomen op te merken, zonder hier meteen iets van te vinden. En als je hier wel iets van vindt, wat helemaal niet erg is, dan kun je hier ook aandacht voor hebben.

Zie ook: deze concrete oefening voor hoopdance en mindfulness

 

Flow als beloning voor het oefenen van mindfulness en hoopdance

Degenen die al langer hoelahoepen hebben hier misschien al wat meer van ervaren tijdens het oefenen. Mindfulness en hoopdance kunnen namelijk samenvallen op het moment dat je helemaal opgaat in het bewegen met de hoelahoep. Dit wordt flow genoemd en dit woord beschrijft het gevoel van totaal opgaan in waar je mee bezig bent.

‘Flow’ is uitgebreid onderzocht door de psychologen Mihaly Csikszentmihalyi en Jeanne Nakamura. Flow ervaren tijdens je bezigheden geeft onder andere een gevoel van geluk en voldoening dat verdergaat dan kortstondige blijdschap. Het wordt omschreven als een zeer positieve ervaring waarbij je mentale helderheid ervaart. Alle mentale obstakels zoals angst, stress en onzekerheid vallen weg. Flow zorgt ervoor dat je soepel en vloeiend van beweging naar beweging gaat.

Een mentale staat van flow is in essentie een erg actieve bewegingsmeditatie (movement meditation). Je kunt flow in je hoopdance zien als het resultaat van het regelmatig  beoefenen van mindfulness en hoopdance.

Over dit begrip en hoe je flow kunt ervaren tijdens het hoepelen schrijf ik binnenkort meer voor je.

Natuurlijk gaat hoopdance om het leren van de talloze mooie bewegingen of trucs die er zijn. Maar het oefenen zelf kan een manier zijn om kalmte en helderheid in jezelf te vinden. Zo maak je van mindfulness en hoopdance een movement meditatiion practice. Dat geeft je mentale ontspanning door fysieke inspanning.

Hoe gebruik jij hoopdance en mindfulness? Word je ontspannen van hoepelen, of juist niet? Welke gedachtes komen er bij jou naar boven tijdens het hoelahoepen? Deel je vragen en ervaringen in de opmerkingen onder deze blog. 

Happy hooping!

 

Post a Comment