Top
Kerstkilo's kwijtraken? Werk aan de relatie met je lichaam. | De Hoepeljuf
fade
6157
post-template-default,single,single-post,postid-6157,single-format-standard,mkd-core-1.1.1,woocommerce-no-js,wellspring-ver-1.8,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Kerstkilo’s kwijtraken? Werk aan de relatie met je lichaam.

De Hoepeljuf / Geen categorie  / Kerstkilo’s kwijtraken? Werk aan de relatie met je lichaam.

Kerstkilo’s kwijtraken? Werk aan de relatie met je lichaam.

Hoewel de kerstdagen er dit jaar waarschijnlijk anders uitzagen dan vorige jaren, is er iets dat misschien wel hetzelfde is: de gedachtes die je hebt over je lichaam na het kerstdiner. En de druk die je voelt van kerstkilo’s kwijtraken. In dit artikel geef ik je inspiratie om daar iets aan te doen. Niet aan die kerstkilo’s, maar aan dat knagende schuldgevoel waar je niet gelukkiger van wordt.

Ieder jaar neem je jezelf weer voor wel te genieten, maar met mate. Zodat je na die tijd niet de druk voelt iets te doen aan dat volle gevoel in je buik, benen, armen en billen. Maar het is weer niet gelukt. Het was allemaal te lekker. Genieten is te fijn. Al die lekkere hapjes en drankjes. Niet te weerstaan.

En dan volgen het schuldgevoel en de negatieve gedachtenspiraal. Een nare opmerking naar jezelf is zo gemaakt. Niemand die hoort hoe je over jezelf denkt. Tegen een dierbare zou je zoiets natuurlijk nooit zeggen, maar in gedachte tegen jezelf, ach… “Ik heb veel te veel gegeten en ben veel te dik. Kijk die buik. En die kont! Bah! Ik moet de kerstkilo’s gauw kwijtraken.”

Herkenbaar?

Hoe zou het zijn als je kunt genieten zonder overheersend schuldgevoel en zonder straffende gedachten? Als je meestal gewoon kunt accepteren hoe je er nu uitziet, en daar tevreden en soms zelfs trots op kunt zijn? En je zonder vernietigende schaamte met je lichaam door het leven kunt, zonder jezelf te verstoppen in je wijdste kleren? Zonder dat één of twee kerstdiners je het gevoel geven drie keer groter te zijn geworden in een paar dagen?

Dat zou heel erg fijn zijn.

Het goede nieuws is dat je dit soort gedachtes de baas kunt worden, zodat ze niet meer bepalend zijn voor hoe jij je voelt en hoe je door het leven gaat. Waardoor jij je vrijer voelt om te zijn wie jij bent, met alles wat daar bij hoort. En nee, daarvoor hoef je niet aan kerstkilo’s kwijtraken te doen.

Lees ook: Mindfulness en hoopdance: een movement meditation

In plaats van kerstkilo’s kwijtraken…

In plaats van jezelf proberen te veranderen vanuit schaamte, schuldgevoel en onvrede kun je naar je lichaam luisteren, het leren kennen, het geven wat het nodig heeft en dankbaar zijn voor het lichaam dat je hebt. Dat is niet een korte weg of makkelijk, maar dat is een dieet ook niet. Het is wel een veel duurzamere oplossing, want je moet nog je hele leven met jezelf door één deur. Dan kun je beter aan een goede relatie met je lichaam werken, dan het de put in praten.

 1. Luister naar je lichaam:

  voel wat het nodig heeft, geef het aandacht, rust uit, zweet, beweeg langzaam of snel, masseer jezelf, zorg voor je lichaam, voed je lichaam, hydrateer je lichaam, zeg de woorden die jouw lichaam wil horen

 2. Ontdek wat je lichaam kan:

  rek, strek, speel, dans, adem, voel, ruik, proef, zie, luister

 3. Vier je lichaam:

  dans met heel je lijf, speel met al je plezier, voel de tintelingen op je huid, voel al je spieren als je uitstrekt, adem tot in je tenen, voel de liefde in je hart, proef de smaken in je mond als je eet, voel het leven in je lijf

 4. Wees dankbaar voor je lichaam:

  je hebt maar één lichaam en hier moet je het hele leven mee doen, bedenk waar je lijf je al gebracht heeft en wat je allemaal hebt kunnen ervaren dankzij je lichaam,

Speel meer en vaker. Het helpt je om je lichaam te leren waarderen.

Lees ook: Hoelahoep voordelen: positieve effecten op lichaam en geest

Plezier maken terwijl je iets lichamelijks doet, zoals dansen, zorgt voor een positief perspectief op je lichaam. Maak er een regelmatige beoefening, een routine, van. Niet vanuit straffende gedachtes, maar omdat je lichaam snakt naar speels plezier, positieve aandacht en liefde. Net als vroeger. Luister maar eens naar wat je lichaam je probeert te vertellen.

Als je de focus legt op plezier maken en nieuwe dingen leren met je lichaam, dan kan het bijna niet anders dan dat je jouw lichaam meer gaat waarderen. En vanuit die waardering kan zorg voor je lichaam en voorzichtig zelfs een beetje liefde voor je lijf groeien.

Je moet nog je hele leven met jezelf door één deur. Dan kun je beter aan een goede relatie met je lichaam werken, dan het de put in praten.

Voor het nieuwe jaar gun ik je dat je vaker de tijd neemt om naar je lichaam te luisteren, het te ontdekken, te vieren en er iets vaker dankbaar voor te zijn. Dans door 2021 heen, door de mooie en de mindere momenten.

Heb jezelf meer lief, er is er maar één van jou en het is belangrijk dat je hier bent.

Gelukkig nieuwjaar.

Liefs,
Marina

Post a Comment